Independence Day Weekend at Pittsburgh,the Steel City

Since cuti ID Sabtu,Ahad dan Isnin...we decided to visit Pittsburgh,in Pennsylvania.
Mmg seswai dgn tagline dia...the Steel City...mmg byk sgt jambatan besi dlm Pittsburgh City ni...
Selain dr tu, kalau sapa2 perasan,sos Heinz...asalnya Pittsburgh juga...
it took 3.5 hours to reach Pittsburgh...mcm balik Johor dr BBBangi gitu...
oleh kerana jaraknya yg agak jauh,kami overnite kat sana...lucky that my husband ada register dkt expedia.com jadi dpt great deals jugak la...yg bestnye jugak...hotel yg kami menginap tu mcm managed by muslim Pakistani...jadi seronok la perasaannya jumpa sedara kita kan...
So among experience yg mumme nk share...

 worth it betul bertolak seawal 7pg...traffic very smooth dan by the time sampai hari pun dah panas...ya,mmg panas...sblum visit,dh browse info pasal Pittsburgh...iklimnya melampau...
Ini pula keseronokan masuk terowong...sbb ms mumme kanak2 dulu,siap pesan dekat mak kejutkan dr tido kalo dah nak masuk terowong, masa balik kg ler...
Destinasi kami yg pertama ialah makan...satu kedai halal yg ratingnya tinggi di zabihah.com..senang jer nak cari kedai tu...tapi sbb 4th July,restoran x buke...hampa la jugak...sambil memusing tu,terjumpa pulak Islamic Center...jadi kami masuk berehat sekejap...
Lepas tu kami terpaksa teruskan mencari destinasi yg dah di aim utk dilawati...Duquesne Incline iaitu train ala2 kereta kabel...tapi yg ni x de kabel,pakai gear...
Yg menariknya,segalanya tradisional brkenaan incline ni...dari proses membeli tiket ,cashier siap ada mikrofon...sampaila x de aircond dlm gerabaknyer...peh...meleleh peluh.

Dari atas Mt. Washington tu kami dapat melihat dan membilang binaan jambatan besi yg terlihat dr situ...bilang nyer tak abish pun... perut dah berkeroncong kan...puas lah kami mencari McD dr di bawah lagi,x berjumpa2.
At last kami terjumpa restoran yg ada menu utk vegetarian...makan berlatarbelakangkan panorama Pittsburgh...jadi makan lah kami sekenyang2nya...x de maknanya fine lunch...dgn kanak2 ni...satu kelainan lah Pittsburgh ni sbb sng nak jumpa seafood...dan susah nak jumpa Mcd....

Bye Duquesne Incline...memula kami dh plan nak naik Kids Cruise,tapi sbb time kul 2ptg tu bahang matahari mamanah2 kepala,kami amik keputusan g check in dulu...Danish pulak tu demam...kesian dia kena paksa juga jalan...kalau ikutkan dia nak stay home,watching tv katanya...

Kerana terlalu penat,kami smua tertido sampai kul 5ptg kat hotel...ingat nak g cari IKEA...sayangnya IKEA dah selamat tutup pukul 5ptg sempena ID...jadi x dptla IKEA ing...hiihihi...
Jadi seterusnya ingat nk masuk downtown balik,nak naik Kids Cruise...rupa2nya kami just in-time utk upacara fireworks...antara org terakhir dpt parking lot...lokasinya cantik seperti di bawah...tapi sbb berkuap dan Danish mcm x selesa dlm keadaan tu,kami decided utk turun tangga dan tgk dr paveway jer...
Gambar bunga api hanya dirakam dlm bentuk video...jadi kalo ada kesempatan nanti mumme share...lama betul fireworks nya...

Sebelum fireworks habis,mumme sekeluarga kengkononnye nak keluo awal sbb nak elak jem...hahaha...lambat sket jer...trapped jugak...tapi ok la jugak,dpt rasa jem yg dah lama x dirasai...pastu kami ikut jalan yg paling jarang digunakan...mendaki bukit...nasib la ada GPS yg kengkadang delay tu...
Jadi mlm tu penuh la aktibiti kami...balik hotel dgn kepenatan...

Esoknya kami check out seawal 8 pg...jgn hrp nk p IKEA...open at 10 yer...jadi kami menjejak ler Stadium Heinz...g amik gambar kenangan sebelum berangkat balik...dan memandu melalui kawasan kejiranan bersejarah...di kawasan lembah...logiknya,dulukan sungai peranannya sgt besar dlm perkembangan tamadun,jadi kawasan kejiranan dulu kebanyakannya berada di kawasan rendah dan berlembah...dapat dilihat dgn jelas betapa antiknya bangunan2 yg masih kukuh berdiri tu...ok lah...sekian shaja utk kali ini...bye2 Pittsburgh...

Comments

Popular Posts