JJCM Michigan

Biasalakan,sebelum puasa perut berhajat nak makan macam-macam.
Jadi minggu ni kami telah menganjurkan lawatan sambil makan ke bandar Detroit,Michigan.
GM
Bandar ni tagline dia AutoCity.Mmg bandar kelahiran syarikat permotoran besar spt Ford dan General Motor.
Bangunan General Motor...teringat KLCC...ada train utk pengunjung GM building.


Mengunjungi Muzium Henry Ford

Namun disebabkan krisis ekonomi yg sedang melanda sekarang ni,ada sebahagian bandar ini yg kelihatan seolah2 menangis...jadi spt padang jarak...bngunan tinggal,yg sunyi sepi... kawasan ni kami sempat lalui,sepanjang kira2 2,3 kilometer juga menuju ke Bandar Detroit...

Apartmen tinggal
Homeless tidur merata2 di satu bhgn Detroit...bagaimana kalau Winter?
 Destinasi pertama yg kami tuju sbaik sampai ialah McD yg ada 2 menu halal utk muslim...McChicken Burger dan Chicken Nugget...kesian kan kat kami...kempunan McChicken Burger yg sgt plain tu...USD1 je satu.Lps je makan,
kami ke bahagian tasik yg memisahkan USA dan Canada.Terasa mcm berada di pantai Lido...kanak2 tu punya la seronok...windy kata diorg...

Disebabkan kami terlalu excited berjumpa dgn McD tu,x ingat langsung nak ambik gambar...dr search mumme di Zabihah.com, terjumpa Mexican Restaurant halal...teringin nak rasa mknn mexico,tapi x kesampaian...
Bersolat di Masjid Tauheed
Restoran kedua yg kami jejaki...sebenarnya cari China Town Buffet halal...tapi puas mencari,tak jumpa
Restoran Mediterranean Al Ameer.Di hadapannya supermarket yg akan dibuka secara rasmi keesokan harinya...
Grill chicken yg sgt power...
Detroit,pd pndgn kami antara bandar kejayaan muslim...frm our point of view.

Antara sebab kami merasa sgt hampir dgn Malaysia,kami menginap di hotel dlm kawasan airport...kami memilih ini sbb dr pengalaman di Cincinnati (jg bandar yg terjejas teruk),seolah2 menginap di hotel hantu...jd kami fikir,area airport should be better.

Kami pasti akan pulang dengan izin Allah

Comments

Popular Posts