Kepedihan hidup akan menjadikan ku lebih tabah,InsyaAllah

Jarang mumme nak membuka topik kebencian mcm ni...tapi ini lah realiti yg terpaksa dihadapi anak dagang...
Walau aku sentiasa diuji,segala pengharapan ku letakkan sepenuhnya padaMu ya Allah

Ini still fresh...
cerita pagi ni...di hospital ms pergi buat medical physical check up utk Nuha yg akan masuk sekolah...kami pergi berdua sajer,

terbakar tak kalau dengar sorang ibu ckp kat baby dia mcm ni dpn korang?
(Stop terrorizing here...)....=budak tu yg dok pegi ngaco Nuha dan nak rampas brg Nuha ok

pastu nurse plak cakap,
(I am still cleaning the mess here...)=x de la bersepah atau ada apa pun kat situ,hanya ada mumme dgn Nuha ajer kat situ...tgh pujuk Nuha lepas get a jab...

tapi dlm byk2 pengalaman mumme,ini yg paling menguji kesabaran mumme
peristiwa di jolok sarang tebuan oleh sorang pakcik ni waktu mumme berbaris dgn Danish dan Nuha.Masa tu Danish pegang robot Transformers,pakcik tu start provoke mumme dgn berkata...
(This is how a terrorist start to develop)mumme mmg dah berpeluh dah tapi control dgn senyum jer...
pastu kawan pakcik tu pompuan,mcm nak cover pakcik tu dia kata Nuha comel la,tapi dlm masa yg sama pakcik tu tetap bercakap2 pasal hasrat hati dia tu yg nak kata perkataan yg paling mumme benci tu...mmg masa tu mumme harap cepat la turn mumme sampai...

Kecantikan bunga itu tidak kekal melainkan bunga plastik
Ada sekali mumme disapa peniaga di Farmers Market ,seorng lelaki yg ada tatoo...
(Why people not sharing their beauty?I saw many beauty ladies,like you,they don't share their beauty)
mumme ketar mula tu nak jawab ke tak....sbb dia mmg tunggu jawapan mumme...mumme jwb...

(same like if i am rich.i don't wan't people to know.coz they will treat me differently...)

mumme cuma berharap mumme sbg penyebab utk mereka mendalami dan belajar tentang Islam.
Ini adalah masjid berhampiran Toledo.Ada juga struktur gereja yg menyerupai masjid,bezanya di mercu tu ajer...kalau masjid ada bulan dan bintang.
dan utk mumme sendiri,mmg mumme terpaksa kuatkan jiwa dan raga utk berada di dunia luar di sini...NO PAIN NO GAIN kan...
Dihempas,dipulas,ketawa,ceria,berduka,itulah liku2 kehidupan...

Comments

  1. chill eh
    Allah tidak menguji sesuatu hambanya itu melainkan mengikut kemampuan hambaNya sendiri
    =]

    ReplyDelete
  2. semoga ko tabah menempuhinye dan di permudahkan dari segala2 nye..susah gak dok di perantauan ni kan.

    ReplyDelete
  3. iyer Atid...kalo g muzium ke mn2 attractions,jgn risau la...insyaAllah tempat yg kami berada tu mmg akan lengang.kuasa Allah kan,kita yg sendirian ni yg diorg takut sgt...bagus jugak,g main jauh2...

    ReplyDelete
  4. mumme ni kira byk sabor nye kan...kalu ummi rasa mcm nak penampor aja muka mat2 salleh tu...awat ingat kita ni jahat sgt ka...mcm mana pun mumme still di perantauan...jagalah diri dan byk2 bersabor lah ye,,...

    ReplyDelete
  5. cenggitu le layanan diorg pd kita ni ummi.x pa...Allah maha besar...kalau ini dikira cara mumme berdakwah,mumme redha.tima kasih Ummi

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts