Memantau dr jauh?

Sejak kebelakangan ni isu pusat jagaan kanak2 hangat di perkatakan.
Mumme ada juga buat congak keuntungan pusat jagaan...dgn segala kos2 operasi mereka...tapi demi keselamatan anak2 kita,apalah yg nak dikirakan.bila kita berurusan dgn org yg nak menjaga anak kita,mmg kita kena berhati2 sgt...itu pesan mak mumme...biarlah bayar lebih rm100 dari menyesal x sudah,kan...tapi,kan...ada x agaknya pusat jagaan yg akan benarkan parents pantau anak2 mereka di pusat jagaan guna kamera cenggini...

Agak2 kalau ada pusat jagaan yg betul2 parents-friendly cenggini,u all nak x hantar anak ke sini,even kalau yuran dia RM500 sebulan utk seorang anak?


TRENDnet TV IP110W Wireless Internet Camera Server Network camera - fixed


Mumme dgn bos dah berjaya install sendiri kamera ni...persediaan awal...takut x mampu nak subscribe dgn ADT jadi buat sendiri dulu nanti.Senang ajer nak install,cuma kena ada internet connection dan router...Jadi kalau nak install di pusat jagaan,mereka perlu ada internet connection.pastu kita install software utk kamera tu di pc kita yg ada internet connection....tadaaaa...mmg mcm spy.



Mumme rasa mumme ni ada sikit fobia dgn segala jenis laporan jenayah kat berita Malaysia online yg mumme mmg akan baca hari2 di internet.Tapi lebih baik kira beringat sebelum kena kan...mmndgkan penjenayah2 ni bukan takat target org kaya,org sum-sum cam kita ni pun kena,jadi baik lah kita beringat.



Yang paling penting di sini,mesej mumme...Jagalah diri anda dan keluarga anda...hari ini org lain,anak org lain yg kena,siapa yg boleh jamin kita x kena,kan...

Comments

  1. aku ingat aku dgn laki aku je gila nak beli cctv walaupun rumah aku nnti kecik je..tapi kalau unt safety aku rasa tak de mslah semua nih..kat msia ada dah rasanya tadika yg ada buat mcm gini..tapi sure yuran mahal..manatau lps nih kementarian bagi subsidi unt tadika+pusat jagaan kanak2 yg nak buat kemudahan mcm nih.

    ReplyDelete
  2. kebetulan ada sale camera Trendnet ni,tu yg dh beli.takut x mampu nk pasang ADT,pakai ni jer nnti.
    perompak penyamun lalu dpn,blkg rumah kna teropong skit...kalau ikutkan aku nak pasang pagar bg cucuh letrik sekali.hahahar

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts