A ride to remember

Kenapa perlu ingat?

Sebab bukan selalu mumme dpt outing dgn photographer...
Mumme was paired dgn pelajar jurusan fotografi melalui program English yg mumme sedang ikuti sekarang.She volunteered herself utk tolong mumme kuasai communication English...sbb mumme berangan nak dptkan sikit slang American English...kuikuikui.

Satu lagi sebab tercapailah hajat mumme nak biking dari ofis husband balik ke rumah...

Dan satu lagi sbb hari ni mumme dpt belajar sikit pasal fotografi juga...walaupun hari ni kawan mumme yg bernama Lizz ni sempat sentuh 2 topik ajer, iaitu,Lighting dan Angle...

Mari ler kita tgk ape aktibiti mumme pg tadi...masa kanak2 pegi sekolah... 

Such a beautiful Friday
Ok...ini pelajaran pertama...cuba bandingkan gambar sebelum dan selepas ni...Ada beza kan?Ini lah peranan pengcahayaan...lps mumme kurangkan cahaya yg masuk,it looks better kan...enriched the colour kan?

Bridge:Sebelum
Bridge:Selepas. Utk balik ke rumah mumme,mumme kena lintas bridge ni...
Trees: Sebelum
Trees:Selepas.Bnykkan bezanya...langit pun appear to be blue...Ini masih di sepanjang sungai...belum melintas jambatan utk balik ke rumah lagi...

Photographer in action
Ni pulak pelajaran ke 2 iaitu Angle.Kalau ambik fokus objek,dont always make the objeck in center.make it 3/4...lebih kurang gitu le guru cakap...
Ini ler kami...jgn le banding...beza umur kami 9 tahun...heheheh.Mumme ler yg lama sikit tu...Ok...lepas ni pengembaraan naik bukit dh nak bermula....

Sempat lagi tu,berenti amik gambo...ini bukan jambatan yg mumme tunjuk tadi...jambatan ni dh dekat dh dgn rumah mumme...
Bukan senang nak dpt capture gambar ni,sbb kalau dr dlm kereta x nampak scene ni.
So sampailah kami di permulaan bukit paling tinggi yg nak dipanjat...lepas ni dh x de gambo lagi sebab 2-2 tercungap2 tolak besikal...Mumme pun ajak la Lizz minum air kejap.Tak lama lps tu Lizz mintak diri,dan kanak2 pun sampai di rumah...

 SEKIAN LAH PENGEMBARAAN KITA KE SEBAHAGIAN ATHENS,OHIO.




Comments

  1. nurul, rajin hang. oklah tu kill two birds with one stone..dapat belajaq american - english dgn amik gambaq..aku gak la kat takuk nih...tak de perubhan..huhuhu

    ReplyDelete
  2. dok ler serius sgt pun aku lastik burung tu...main2 jer. aku ni balik Malaysia langut...tapi hang tau la aku ni kalau bab main2 mmg suka...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts