I love working with kids

Masanya semakin hampir...kurang sebulan lagi mumme akan kembali ke tanah tumpah air yg dirindui...Syukur...belum pun dapat tiket balik,mumme dah dilamar...::wink::wink::

InsyaAllah mumme akan memulakan kerjaya sbg kindergarten teacher x lama lagi...Mumme pernah mengajar kat Smart Reader tu selama 3 bulan sebelum ni...memandangkan the principal dgn mumme masih keep in touch,jd dia telah menawarkan mumme jawatan tu.

Belajar tinggi2 mengajar tadika saja?
Ni mentaliti masyarakat kita yg perlu diperbetulkan...Abis nak suruh org seberang sana ngajar anak kamu?Kalau nk tahu,mentaliti tu adalah mentaliti third world.Negara2 maju,rakyatnya x malu pun jd cikgu tadika,mahupun cashier kat Starbuck (malah mereka berbangga dgn pekerjaan mereka).Spnjg mumme jd teacher tu mumme perasan juga segelintir parents yg menyombong dgn teacher2 ni...tapi kebanyakannya menghargai...

Dari pengetahuan mumme juga,ramai kawan2 pengajar kat situ adalah somebody sebelum ni...tapi kerana mahu tumpukan kepada keluarga,mereka berhijrah menjadi pendidik anak2 kecil...

KENAPA?
Kami boleh pilih nak kerja separuh hari::sampai 12tghr /fullday::sampai kul 4ptg.
Time off boleh dirunding...nak ambik hantar anak sekolah boleh pakat dgn rakan sekerja dan bos.Selepas waktu kerja tu tiada panggilan emergency suruh itu ini...dapatlah kami minum petang dgn anak2...masak dinner...sambut suami balik kerja...seronok kan?
Tak ke untung anak kita dididik oleh org2 berpengalaman dlm pelbagai bidang?

Kepuasan bekerja dgn kanak2....
Iyer...seronoknyer kerja dgn kanak2 ni...diorg jujur dan x mean mcm org dewasa...kalau kita baik dgn diorg, diorg baik ler dgn kita...tak mcm org dewasa, kdg2 ada udang sebalik mee/jd kita jadi takut nk react terus...seronok sekali masa HARI GURU...punya lah besar hati dgn teacher ni...dia bungkus shampoo kecik kat rumah dia bagi kat teacher...TERHARU tau...mcm2 lah...

Bila kanak2 tu dh kautim dgn kita,kan...insyaAllah x lama nanti mesti parents diorg bg feedback yg baik dgn cikgu/principal...anak dia yg tak mahu berkwn dgn org dah nak join org,anak dia yg tulisan besar2 dah mula tulis kiut2...komen2 sebesar kuman yg menjadikan seorg guru tu gembira seolah2 menggenggam dunia...cewah...
Iniler dunia keriangan mumme.Anak2 mumme mungkin kena pg Little Caliph sbb Danish kena speed learning sblum masuk Sekolah Al-Amin,insyaAllah dan Nuha pulak,pisahkan skjp sbb dia mengada2 pulak nanti bila mumme ngajar kat sekolah dia.

Tapi mumme sedih juga sbb anak murid mumme yg paling hardcore dh x de,dia dah naik sekolah kebangsaan...semua cikgu surrender ngajo dia,mumme yg paling lama...tu pun kena tinggalkan dia sbb kena berhijrah...




Okeh...bilalah rakyat negara kita nak OPEN MINDED genggini...MALE KINDERGARTEN TEACHER...sape nak antar anak dia gi sekolah tadika yg cikgu dia lelaki angkat tgn....

Comments

  1. wah..congrats nurul..mana tau pasni tercapai cita2 ko jd pengusaha tadika yg berjaya. nanti adam dah umur 5 thn aku hantar ke tadika ko ngajar ni ek..atleast leh la aku berbangga nanti anak aku di ajar oleh kawan baik aku. :)

    ReplyDelete
  2. ibu adam nak pindah bangi ke?jom...nanti kita boleh g shopping sama2...beli ikan...

    ReplyDelete
  3. the best thing ever!!!! minggu lepas baru je sorang kawan anis ajak join dia bukak tadika.Seronoknyaaa kalau dapat buat mcm tu!!!

    Malas nk layan dgn manusia mentaliti 3rd class ni.Kalau jadi peguam,bijak pandai bercakap,tp bunuh2 org(mcm yg bunuh sosilawati) tu pon xguna jugak.ceh.keji kan??

    ReplyDelete
  4. ye ke anis...nati update le ek...mumme ni takut2 lagik le anis...
    yer anis...mumme pernah jumpa dan kecewa bekerja dgn golongan mcm ni...golongan mcm dia jer lah yg berjaya kekdahnya...d***or di suatu tempat tu... nauzubillah...mmg memalukan...

    ReplyDelete
  5. baru berkira nak hantar my little angel kat smart reader bangi... nanti mumme jadi cikgu kat mana nie? dah smpi bangi email yer

    ReplyDelete
  6. yer ke...principal ajak join seksyen 3...jom jom...nanti mumme ajar the little angel...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts