Segalanya Untukmu,sayang

Apabila anak sudah pandai ada favourite dishes mereka,
saat tu...tak terkata betapa seronoknya menyediakan hidangan untuk mereka.

Anak teruna mumme,walaupun baru nak masuk 5 tahun,dah pandai spot favourite food dia.Jadi mumme seronok lah sangat nak menyediakan hidangan kegemarana dia ni...Lasagna...mula2 mumme mcm x percaya dia minat lasagna sbb biasakan kanak2 suka manis2,coklat ke...ni dah le agak masam kerana sos tomato kan...
lepas tu,resepi yg mumme pakai tu pun ikut resepi di kotak lasagna jenama generik jer pun ...anak,anak...begitulah kwn2,betapa besar impak setiap perbuatan anak2 pada ibubapa...jadi mumme nak kongsikan resepi Lasagna simple ni...

Oven Ready Lasagna Recipe (simplified)

Bhn2
8keping lasagna
2cup shredded Mozarella cheese (bahagi 2)
1/2 (half) cup Parmesan cheese (bahagi 2)
2eggs,pukul sedikit
1jar(26oz)spaghetti sauce/tomato sauce-dlm tin
1 cup water
Daging ayam/lembu cincang (ikut selera masing2)

Cara2
Panaskan oven 375F (190.6C)

Sediakan inti 1
Satukan 1cup Mozarella cheese, 1/4 cup Parmesan chesse,
telur.(nak tambah daun basil/italian herbs/daun sup sikit pun boleh)

Sediakan inti 2
Masakkan daging dengan sos spaghetti dan 1 cup water

Ok,sekarang boleh mulakan penyediaan dlm pan 9''x13'':
1.Ratakan 11/2 cup sos daging yg dimasak tadi
2.Susun 4 keping Lasagna atasnya (berlapik antaranya sikit pun x pe)
3.Tabur dan ratakan separuh dari inti 1 tadi atas kepingan Lasagna
4.Ratakan separuh dari sos daging yg tinggal
5.Susun lagi 4 keping lasagna
6.Ratakan baki sos daging atasnya (habiskan)
7.Sprinkle dgn Mozarella dan Parmesan cheese.
8.Wrap ketat bahagian atas lasagna dgn 2 lapis foil
9.Masak dlm 50-60 minit sehingga masak.
(mumme biarkan lasagna tu basah sikit,supaya x keras sgt nak makan nanti)

Selamat Mencuba

Comments

  1. Wow sedap ni...saya memang suka makanan yang ada banyak cheese

    ReplyDelete
  2. Wah.. sedapnyer MumMe.. dah lama teringin nak masak nie..

    ReplyDelete
  3. Cempakamelati:resepi ni sbnrnya ada satu lg jenis cheese yg mumme dh kurangkan...ricotta cheese...kalau Cempakamelati nk tambah boleh juge

    aiDieNa:try ler aiDieNa...mumme simplified dah resepi ni.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts