Masih ingat Walmart,Kroger...

Entri kali ni adalah perkongsian cerita mumme sekeluarga tentang hari2 pertama kami di Malaysia...
Frankly speaking,kami masih dalam dlm proses adapt dgn persekitaran baru...
Banyak betul perubahan dlm tempoh hampir 2tahun setengah ni...

Namun antara yg amat mengusik jiwa mumme dan husband,anak2 masih teringatkan kenangan2 kami di sana...spnjg di sana,mmg kami ber4 tak berenggang...segala aktiviti byk ber4 dlm keadaan yg agak lengang...jd bila di sini,nak adapt dgn kepadatan tinggi...sampaikan demam kanak2 ber2 tu...kalau di sana sampai pelik...::mana pergi smua org,playground x de org...kami ber4 jer...shopping mall pun x de bz sgt di area kami(yg agak isolate juga kedudukannya)::...

Mumme dan husband berdiskas dan kami akan cuba lakukan perkara2 yg biasa kami ber4 lakukan bersama di Ohio seperti pergi movie,pegi playground .mereka perlukan masa...kami takut juga bagaimana nanti keadaan diorg di sekolah...harapan setinggi gunung agar cikgu2 mereka nanti akan beri perhatian sewajarnya pd mereka...mumme x mau anak mumme berubah...i love my kids the way they are behaving towards people now dgn penuh pengharapan peningkatan nilai2 Islam dlm diri mereka...

Itu kanak2...mak ayahnya terkejut boleh tahan juga...kalau di US, petrol yg diguna stkt RON89 jer...kat sini paling rendah RON92...perubahan signboard di petrol station pulak menyebabkan kami isi minyak di pam RON97...sebab apa?dh nk mengelak beratur dan bersesak2 dgn pengguna lain...
Hari minggu lepas mumme terlalai...beli mop kering Kao di Tesco,lepas 2,3 hari...nak guna,baru perasan...handlenya saja yg ada...pad dia tak de dlm kotak tu...mumme pun belum sempat check prosedur refund Tesco...resit masih ada...

Kesimpulannya...mmg kami perlu masa utk penyesuaian...itu x masuk di bank lagi...x berani tunggu husband di kawasan perkarangan bank...tunggu di dalam saja...apa lagi kami baru saja mengunjungi balai polis terdekat utk buat report kehilangan ic husband (dipercayai dlm simpanan kedai telecommunication ...tapi bila pergi tanya dia kata x de mintak ic pun masa register no tepon baru previous visit)...ms tu ada sorang student law tgh lodge police report kehilangan lappy dia dlm kereta di McD Bandar Baru Bangi.Takutnya mumme...
Kesiannya kita semua sgt struggle utk hidup...mumme bukan nak puji US,tapi dari segi honesty dan friendly tu...nampak bezanya...walopun diorg x berapa senang dgn penampilan mumme,diorg alah pd kanak2...mesti akan disapa,atau sekadar senyum...tapi mumme x nafikan kita di sini terpaksa bersikap serius sbb di sini pun dah byk terjadi kes2 org ambik kesempatan atas sikap mangsa yg ramah tamah...

Namun dlm kekalutan ini,mumme yakin,utk kekal tenang...mengadulah,berserahlah,dan berharaplah pada Allah...kerana kita x dpt mengawal persekitaran kita melainkan dgn izinnya...biarlah org menipu kita dlm diam atau nyata,mempergunakan kita utk kepentinggannya...kerana lambat laun,pertolongan Allah akan pasti perisai dan penyelamat kita.

Bersiaran menjelang meniti usia 31 tahun....



Semoga Allah menetapkan hati mumme agar x lupa diri ...di kala susah mahupun senang...

Comments

  1. hehe..mesti budak 2 org tu masih terpinga2 kan..maklom la masa gi US dulu diorg kecik lg. mesti rasa cuaca panas ..environment..mcm2 diorg tanya kan. hahaha.

    ReplyDelete
  2. Menjelang 31 tahun? birthday ke?
    Masihmuda lagi tu

    ReplyDelete
  3. takpe slow2...ada masa bleh kita jumpa.

    ReplyDelete
  4. susah jugak kan nak adapt walaupun balik ke negara sendiri.Jangan cakap org lah, we all yg 5-6bulan skali balik Malaysia pun terasa sgt2.Kt sri lanka ni xpayah pakai tali pinggang keledar.Bila balik malaysia terlupa pakai,sampai polis tegur,aii..nampak polis pun tanak pakai seatbelt lagi ke?? agagagaga!!

    ReplyDelete
  5. Sense of humor polis tu mesti tinggi yek Anis... kelakar... :D

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts