Air Mata Sakura


Jumaat ni,genaplah seminggu kisah duka dlm lipatan sejarah Jepun.
Dalam kedinginan bumi yg masih dihujani salji,tidak seperti tahun2 sebelum ini (-1C itu sgt lah sejuk.kalau mumme lepas setahun baru lah boleh main salji lelama sikit dlm suhu 0/-1C tu..seriau je beku tgn dan kaki sbb sejuk sgt)dimana mereka sedang menghitung2 kedatangan musim bunga yg didahului dgn sakura2 berkembang dlm cuaca yg cukup nyaman (not too hot and not too cold).
Just imagine satu bangsa yg maju,dlm sekelip mata hilang segala2nya...
cuba melihat facebook seorg rakan kelahiran Jepun,ternyata dia sgt concern dgn bencana yg menimpa di negerinya,walaupun telah berkeluarga dgn warga Mexico dan bermastautin di US.
Teringat juga seorg classmate Danish ....perbualan terakhir dgn ibunya,seorg wanita Jepun yg berkahwin dgn warga US,menceritakan bagaimana anaknya dihantar ke sekolah awam di Jepun semasa summer (spnjg summer,sekolah di US akan bercuti)...walau jauh beribu batu...nasionalisme mereka tinggi...tetap mahukan bahasa ibunda mereka diwarisi...
Begitulah hidup,langit x selalunya cerah...namun selepas hujan tu mungkin ada pelangi...
Siapa tahu kalau Jepun akan bangkit dgn lebih hebat selepas ini...
Mungkin itu bukan persoalannya:tapi kita yg masih selamat ni wajar lah ambil pengajaran dr pelbagai aspek,kan...Semoga semua muslim di Jepun terselamat (gempa/tsunami minggu lps dikhabarkan berlaku sejurus slps para muslimin selesai menunaikan solat jumaat--ketika mahu mula bertugas semula) ...







Comments

  1. Yup we pray for Japan..

    Begitulah dalam kehidupan seharian kita, kalau Allah nak tarik nikmatnya, dalam sekelip mata je...
    Jadi banyak2lah mengingati Allah di masa susah maupun senang..moga mendapat rahmatnya.

    ReplyDelete
  2. doa kami dari jauh untuk warga jepun..

    ReplyDelete
  3. kesian tengok diaorang.

    http://yulbit.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. salah link pulak... link tuan rumah ye..

    http://adzriel.blogspot.com/2011/03/main-game-pun-ada-kebaikannya.html

    ReplyDelete
  5. @ummiross:terbaru di Myanmar pulak kan ummi...harus lah kita sedari betapa hampirnya kedudukan kita dgn segala bencana alam yg telah berlaku..namun Allah masih lindungi kita

    ReplyDelete
  6. @Kak Liza:berat mata memandang,berat lagi bahu yg memikulnya kan kak liza...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts