Menghargai anak

Salam cuti sekolah dr mumme...
Masih tinggal separuh lagi misi kami sekeluarga yg akan diteruskan esok...
dan selama di kampung mmg mumme internet-free...broadband,nettop smua x dibawa pulang.
Esok kami akan menjelajah selatan tanahair pula...

Sekarang ni mumme sedang fully motivated dlm mendidik anak2...
Jumaat lepas motivasi dah sampai paras sifar...
tapi lepas balik kampung,lihat gelagat sebenar anak2...terasa bersalah kerana x memaksa diri utk memahami dan melayan mereka selama ni...

Danish dan Nuha (terutamanya) mmg people oriented...suka berkomunikasi...
Jadi bila di kampung tu,ada tok,tokwan,paksu,dan ahli keluarga yg lain...maknanya ramai di sekeliling diorg,kan...jadi tidaklah merap mumme ajer(sampaikan x kisah pun mumme keluar beli brg dapor)...Danish pulak ikut paksu tido di bilik paksu...
Nuha ikut tok tido satu malam ja,lps tu tok kata baik Nuha tido dgn mumme takut nanti tok terbayang2 Nuha yg manja tu...
Terlihat juga gelagat Danish bila nampak sorg remaja di kampung menunggang motor di hadapannya...
Sambi ternganga tgk abg Aliff yg mungkin di darjah 2 start motor...''wow,awesome...hope i can ride on motorbike one day...''Gelak besar mumme tgk aksi Danish yg bersungguh2 tu.Anak,anak...

Sambil bersuka ria tu mumme bermuhasabah diri dalam mendidik anak2 dan berazam mahu 2 cahaya mata mumme menjadi insan yg penuh dgn human touch...jadi mungkin ini dpt membantu mumme...


  • Leave a sweet, succinct note on the child's pillow at night. "You are a fantastic cook!" or "You make me swell with pride" are some examples.


  • Leave a special treat for the child in the mailbox, and ask him to go get the mail for you. A nice surprise will leave a smile on his face.

  • Do one of her least favorite chores for her on one of her down days.

  • Come to wake him up in the morning with goofy face paint on. It might lead to a magical day.

  • Sing "I love you" in a dramatic, crackly voice as loud as humanly possible to her. She'll be pleasantly shocked by the whimsical love.

  • Leave a new, sought after book in his book bag without his knowledge.
mumme baca dari sini....  http://www.suite101.com/content/expressing-love-to-children-a130788

Comments

  1. Best nye nuha and danish blk kg ek..
    nurul..aku tgk gelagat danish mandi sungai tu..tetiba danish dah transform jd "the kampung boy...". hehhehe..mesti diorg seronok giler kan.

    ReplyDelete
  2. Wow seronoknya balik kampung, tengok anak2 tu really enjoy the moment..

    Jadi mak, ayah ni kena tau sense of humor jugakkan, baru meriah kan MumMe....

    ReplyDelete
  3. @Atid...tu la,x sangka dia nak mandi sungai...agaknya Danish kata seronok rupanya main air...

    ReplyDelete
  4. @Ummiross:itulah Ummi,rs baru jer sampai kg,dh nak balik semula...bykkan ilmu yg perlu dipelajari utk berjaya sbg mak dan ayah ni ummi...

    ReplyDelete
  5. nak kutip getah sekerap ke tu??

    http://adzriel.blogspot.com/2011/03/anak-anak-itu-comel-sayangilah-mereka.html

    ReplyDelete
  6. amboi lamanya tak balik kg..bzz bebeno ek..
    anak-anak biarlah membesar ikut cara mereka jangan paksa mereka mengikut acuan kita orang dewasa ni..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts