Anak kecil itu...

Kali ni mumme nak berkongsi sekali lagi suatu peringatan Allah yg sekali lagi didatangkanNya buat peringatan mumme dan sahabat blogger tersayang...
Kali terakhir mumme terkesan,tahun lepas dlm bulan December...semasa masih di Athens...
Sekarang adalah satu lagi kisah...kisah seorg anak didik mumme yg baru kehilangan ayahnya...

Hari tu (hari pertama persekolahan slps cuti seminggu yg br lepas)...mumme sj nak dptkan kepastian drnya sendiri tentang apa yg berlaku pd ayahnya (prihatin as guru kelas)

Mumme:Aisha,ayah accident ke?
Aisha:Ye teacher
Mumme:Ayah kat hospital yer...
Aisha:Tak,teacher.Ayah dalam kubur....
(wajahnya tenang dan x de langsung linangan air mata)....mumme pulak yg rs bersalah....
.
.
.
Selepas seminggu...mumme pun x nak Aisha terbawa2 perasaan sedih tu di sekolah...jd x pernah sentuh hal ayah...nasib baik workbooks yg lukis2 gambar family semua dah settle sblum cuti sekolah...
Tapi kelmarin dulu mumme final check buku2 dan terselak buku Aisha...pd artikel My Friends tu ada tercoret makna2 perkataan ...jd teringatlah mumme pd peristiwa Parents Teacher Meeting Seminggu sebelum cuti sekolah...arwah ayah Aisha meluahkan kebimbangan terhadap anaknya...masa tu mumme belum lagi teacher Aisha,lps cuti sekolah baru mumme ambik Aisha masuk kelas mumme...jadi dlm page tu lah,tersemat kenangan terakhir Aisha dgn arwah ayahnya...(peristiwa tu berlaku dlm tempoh 40 hari sebelum pemergiannya)...handwriting ayah Aisha...

Semalam ada boys melawak2 sebut: Sorry naik lori...pantas jer Aisha mencelah ayah pun ada cakap macam tu...

Dan ptg ni sekali lagi Aisha x dapat bendung rindunya pd arwah ayah...ada mumme tegur anak2 yg menyanyi dalam tandas...syaitan suka org menyanyi dlm tandas...
Pantas jer Aisha mencelah: Ayah selalu pakai songkok kalau masuk tandas...x nak syaitan b**ak atas kepala...
Aisha...tahu x...teacher x tahan menahan sebak Aisha...

Teacher tahu,bukan senang nak melupakan kenangan Aisha dgn ayah...



Tapi teacher juga tahu Aisha anak kecil yg tabah...Semoga Allah tempatkan ayah bersama kekasih2nya dan Aisha berjaya dalam hidup Aisha...

Comments

  1. sedihnya baca citer mumme tu,semoga aisya menjadi anak yg solehah

    ReplyDelete
  2. Tersentuhnya MumMe, tentu dia rindu sangat kat ayahnya kan, apa2 saja yang disebut mesti dia nak relate dgn ayah dia, rindu tuuu, ummi pun sedih ni.

    ReplyDelete
  3. kak liza nak nangis... true!!

    http://adzriel.blogspot.com/search/label/Ayah

    ReplyDelete
  4. @Ummiross:selain Aisha,ada lg seorg anak murid kelas mumme sesi pagi,boy...ayahnya meninggal masa kecik2 lagi...masa buat workbook pasal family,kesian sgt pd dia...tapi 2 kanak2 ni sgt tabah..ummi...

    ReplyDelete
  5. @Kak Liza:mumme pernah baca entri Kak Liza pasal ayah x lama dulu...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts