2 hari sudah....

Best nye cuti sekolah...
dah 2 hari cuti sekolah...
dan dah 2 hari mumme enjoy hidup as a full time housewife...
apa yg mumme buat 2 hari ni....

Semalam dh accomplished beberapa benda yg tertangguh....
10pg:Treatment gigi Danish dan Nuha yg tertangguh 2 tahun....
Servis sgt memuaskan....mumme takut lama Q,siap bw buku,mainan nk bg Danish dan Nuha main...x dan apa pun dh dpt masuk jumpa dentist...free lagi...x sia2 tangguh treatment dulu....kalau x dh hilang bebelas k...serius...siap kena masuk operation theater lg...alhamdulillah... 

11pg:Beli ikan kat kedai runcit Pak Aji (nak masak....dah 2 bulan asyik menapau ajer)
12.30-3 Masak sotong dan udang sambal tumis kacang...
             Sayur kangkung petik kat belakang umah
             (sambil tu basuh cadar2 dan selimut2...tertangguh sebulan dah kot)
              vacuum rumah dan kete en somi....
3-4ptg: Tido dgn Nuha dan Danish (Danish x lena pun...)...dah lama sungguh x dpt nap
4-4.30ptg::Menebas dan menggunting rumput di belakang rumah (tertangguh 2 minggu)
5ptg:Danish dan Nuha request nak main air....dlm splashing pool
8 mlm: Anto sofa cover utk dicuci....slps 4 tahun....

Hari 2:
10pg: Lepak di library dkt Tasik Cempaka


12:Lunch waffle di Alamanda ...singgah play area dan ronda2
2-4:Hari ni mumme masak favourite Danish pulak....Ayam goreng serai...guna serai di belakang rumah....
       tapi mcm x cukup something...x payah la ikut resepi mumme...ikut resepi kat My Resepi ni....

Resepi ayam goreng berempah Serai...

  • 1 ekor ayam (dibersihkan dan dipotong sederhana)
  • Bahan2 dikisar bersama:-
  • 6 ulas bawang putih
  • 7 ulas bawang merah
  • 2 inci halia
  • 3 batang serai (yang besar)
  • ---------------------------------------
  • 3 sb cili kering kisar/ cili boh (lebih/ kurang ikut citarasa)
  • 2 sb serbuk kari daging
  • 1/2 sk serbuk jintan putih
  • 1/2 sk serbuk jintan manis
    • 1/2 sk serbuk ketumbar
    • 1/2 sk rempah 5 spices (takde pun takpe)
    • garam dan aji secukupnye
    • 3 tangkai daun kari
    • Minyak yang menggoreng

    Cara-cara



  • Campurkan semua bahan di atas bersama ngan ayam kecuali daun kari dan minyak. Gaul sebati dan biarkan perap selama 1 jam.

  • Panaskan minyak dlm kuali. Pastikan minyak berlebihan supaya ayam tenggelam ketika digoreng.

  • Masukkan ayam satu per satu dan goreng hingga masak. Taburkan daun kari bila dah 1/2 masak.

  • Dah okey, angkat dan toskan minyak berlebihan. Boleh dimakan begitu sahaja.


  • ni dah berasa sengal2 kaki...meronda sakan tadi....

    Comments

    1. Sekali sekala dapat spend masa 'ikut kita punya suka' kan best MumMe..
      Part sayur n serai yg tanam sendiri tu yang best!
      Ummi pun suka ayam goreng serai, ambik yg chef Hanilieza punya, nanti nak kena try yg berempah ni pulaklah..

      ReplyDelete
    2. laaa... apasal tak roger kak liza nak ke library. sms please.. he..he..

      ReplyDelete
    3. @Ummiross:Betul tu ummi...seronok jd manager ni...en.somi pun jeles jer kami ber3 bangun lambat...

      ReplyDelete
    4. @Kak Liza:bukan takat pg library...nak ajak playdate dgn kak liza dan anak2 kalau boleh...jom la kak liza....

      ReplyDelete
    5. serononya dapat cuti panjang... boleh jalan2 satu malaysia tuh...

      ReplyDelete
    6. boleh kata setengah malaysia papa,hujung minggu lps ke kedah,minggu ni ke johor pulak...

      ReplyDelete

    Post a Comment

    Popular Posts