He just too concern

Weekend lepas terasa sgt seronok.maklumlah cuti panjang,kan..meluangkan masa bersama suami dan anak2...serta berborak2 dgn anak2 yg dah pandai berkata2 mmg seronok...jgn miss detik ni...ajaklah diorg borak,pasti kita takjub dpt menyelami dunia mereka...

ada 2 situasi yg menjadikan mumme dgn en husband tergamam...

SITUASI 1....
kami sedang menikmati ikan keli goreng masak sambal...Mumme offer Danish ikan tu...Dia menelek2 ikan tu lantas berkata...
"mumme x kesian ke tengok ikan tu kena makan?saya x boleh makan dia..." 
ADUHAI....
mumme mmg pernah berhadapan dgn situasi ni...masa di US dulu...mmg org kat sana kurang sikit makan ikan....biasa kalau jumpa di kedai,yg dh jadi fillet...kalau beli buat masak kicap,hancurlah jawapnya....
apa yg membuatkan mumme tersentak?pendidikan awal di sekolah sgt kuat melekat di hati kanak2....terutamanya moral,etika dan cara berfikir....kesian Danish kena torture dgn teacher kat sekolah,kononnya x bersyukur dgn nikmat makanan Allah berikan...rupa2nya Danish x sanggup makan dia...mumme pun bersalah sbb baru sekarang mumme faham...bukan Danish memilih makanan,kan...

satu lagi...dari search mumme,kita kena berhati2 dgn seafood sbb seiring dgn situasi water pollution kita sekarang ni...kita x lah seratus peratus setuju dgn vegan/vegetarian,tapi pasti ada sedikit manfaat yg boleh kita kongsi,kan...
check this out...
http://www.peta.org/living/vegetarian-living/Top-10-Reasons-Not-to-Eat-salmon.aspx

SITUASI 2:
Sabtu lps en husband beriya2 nak ke gedung kesukaan ramai ni...jadi bestlah jugak,kami dpt 1 hour kids free (diorg masuk playarea) dan berdua2an menjamu mata....jadi mumme tertariklah dgn hamparan kulit kambing ni...(org lain pun...teruja)harga asal RM49,tinggal RM19.90...siapa yg x tertarik,kan...

ok lah...dah beli ni...
balik mumme buatlah alas stool yang dah nak jadi belacan ni...
pastu naik ke tingkat atas...

x lama lepas tu terdengar lah anak teruna ni membebel2...

mumme jenguk ke bawah...
tgk dia bawak naik hamparan kulit kambing tu....

naper ni?

KOLDBY Cow hide, assorted patterns Max. area: 4.50 m² Min. area: 3.20 m²

dia start la...mumme,ni dog's skin ke?ke cat's skin....

people kill him ----i don't kill animals mummy----dia buang hamparan tu atas lantai

mahu tak tersentak mumme?

thanks anakku...sedikit peringatan buat mumme yg alpa ini....

Comments

  1. MasyaAllah, terpegun ummi dengan ayat Danish tu, penuh kasihan belas Danish ni,kanak2 sangat jujur dalam berkata2, apa yang disampaikannya adalah dari hati nurani sebenar, terharu ummi MumMe...

    ReplyDelete
  2. ye lah ummi...sgt2 jujur...duit raya pemberian org pun dia x nak...lari...dah slow talk dgn dia pun x mahu juga terima....

    ReplyDelete
  3. ilmu tu melekat di hatinya yg bersih. kurangkan makan ikan keli...asidic lebih tu.

    ReplyDelete
  4. thanks for the info kak liza...adus...menawan selera x bley tahan kak...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts