Diet ancus...

Adus...pagi2 lagi mumme dah menggunting,trim pokok pagar,trim rumput,cuci area dpn rumah,cuci kereta! dan sekarang baru selesai tea break....DORIAN...sebijik...rasa MENYESAL?

ituler...hari ni anak2 dh kembali ke taska...nk pujuk g sekolah tu siap mumme buatkan moist cake (instant dan senang---pakai microwave)...so seronok la diorg nk ke sekolah hr ni...minggu lps dah seminggu bercuti dgn mumme...towards friday tu dh mcm2 komplen mereka...bosan agaknya eskot mumme SOPING TINGKAP ajer...so minggu ni kena lah ke sekolah 2,3 hari...nanti nak balik kampung pulak...



Jadi walaupun sudah jadi begini...kena juga teruskan goal utk hari ni...utk masak gulai ikan dgn terung/bendi...juadah segera...lauk dan sayur sekali...

:: KARI IKAN MERAH ::






Bahan-bahan:

2 potong ikan merah - saiz sederhana

5 biji bawang merah

2 ulas bawang putih

2cm halia

1 paket kecil serbuk kari ikan

1 sudu makan rempah biji campuran

10 helai daun kari

2 tangkai cili kering - dipotong kecil-kecil

2 biji terung bulat

2 biji tomato

5 biji kacang bendi

3 biji cili hijau besar

750ml air

Garam secukup rasa

Minyak untuk menumis



Cara memasak:

1. Panaskan minyak dan tumis bahan hirisan, daun kari, cili kering dan rempah biji campuran sehingga naik bau dan berwarna kekuningan.

2. Kemudian masukkan serbuk kari ikan dan air. Kacau rata dan didihkan.

3. Apabila air telah menjadi separuh, barulah dimasukkan ikan merah dan terung. Biarkan sehingga terung empuk.

4. Akhir sekali, masukkan tomato, bendi, cili hijau dan perasakan. Didihkan seketika. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.

resepi dari rasa.com===x guna santan----

Comments

  1. waaaa.. send sikit kat saya ... terima kasih share resepi .. hehehe .. bolh try ni .. ♥

    ReplyDelete
  2. Waa merah dan sungguh menyelerakan nampak kari tu MumMe, tambah ada bendi, pergh!

    ReplyDelete
  3. jemputlah makan caera putih...same same,sila cuba juga...:)

    ReplyDelete
  4. nampak menyelerakan kan ummi...tapi yg jadinya di rumah ni x tau la rs cmn...byk alteration (cam alter jeans la plak),mls g kedai...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts